Kiipeily lapsille ja nuorille
Kiipeily on lapsille luontaista, ja monet laspet aloittavat kiipeilyn ihan omatoimisesti. Kiipeily voi olla lapselle leikkiä, jännittävä yksittäinen kokemus, mukavaa ajanvietettä perheen kanssa tai vakavasti otettava harrastus. Kiipeilyssä kilpaillaan SM-, PM-, EM- ja MM-tasolla. Vuoden 2020 olympialaisista alkaen, kiipeily on myös olympialaji. Kiipeilyn alalajien laajasta valikoimasta löytyy lapsillekin hyvin sopivia muotoja.
Boulderointi sisäseinällä
Boulderointi sisäseinällä on trendikäs ja helposti lähestyttävä laji lähes kaikenikäisille. Boulderoidessa kiipeillään matalilla seinillä, joiden alla on paksut patjat. Käytännöt seinillä vaihtelevat, mutta useimmiten kiipeilemään pääsee myös ensikertalaiset ilman ajanvarausta. Lapsen omatoiminen kiipeily voi vaatia 12 –vuoden iän. Aikuisen seurassa kiipeilyä ei yleensä ole rajoitettu, mutta joillakin halleilla voi olla lapsilta kokonaan kiellettyjä alueita. Kiipeilykerhot järjestävät usein junioritoimintaa kuten ohjattuja harrastusryhmiä, joihin voi osallistua jo 6- vuotiaana.
Lapsen kanssa boulderointi
Boulderointi on sosiaalinen ja helposti lähestyttävä laji, jota lapsi ja vanhempi voivat harrastaa myös yhdessä lyhyen opastuksen jälkeen. Kaupallisilla sisäkiipeilyhalleilla voi useimmiten lainata tai vuokrata kiipeilykengät. Muita erityisvarusteita ei tarvita. Lapsen kanssa boulderoidessa pitää toki huomioida, että seinän korkeus on määritelty turvalliseksi aikuiselle, eikä pienimpien kiipeilijöiden välttämättä kannata kiivetä heti alkuun aikuisten seinää ylös asti. Joskus pienille lapsille löytyy oma erillinen seinä, ja aikuisille tarkoitetut reitit voivatkin olla lapselle usein vaativia. Lapsia näkee kuitenkin vuosi vuodelta enemmän kiipeilyhalleissa, ja joissakin halleissa panostetaan ja rakennetaan erikseen myös lapsille soveltuvia alueita ja reittejä.
Lapsi voi boulderoida hallin säännöistä riippuen jo 3-4 vuotiaana, mutta hänelle ei välttämättä löydy kovin paljon sopivia reittejä, ellei hallissa ole erikseen lapsille suunniteltua aluetta. Lapsen mukana olo vaati myös vanhemman jatkuvan huomion ja kannustamisen. Noin 5-6 vuotiaana lapsi pystyy jo paremmin kiipeilemään itsenäisesti myös helpoimpia aikuisten reittejä. Lapsi vaatii tietenkin edelleen valvontaa, mutta osaa usein jo noudattaa ohjeita niin, että vanhempikin ehtii vähän kiipeilemään. Lapsen luonteesta riippuen 6-7 vuotiaan kanssa voi jo olla mahdollista kiipeillä yhdessä, niin että myös vanhempi ehtii tekemään hyvän treenin, varsinkin jos lapselle varataan mukaan vähän mehua ja jotakin ajanvietettä. Vanhempi vastaa aina lapsen turvallisuudesta sekä siitä, että lapsi ei aiheuta vaaratilanteita esimerkiksi jättämällä tavaroita patjoille, kulkemalla kiipeilijöiden alla tai juoksemalla hallissa.
Köysikiipeily sisäseinällä
Köysikiipeilyn kokeilu on monessa sisähallissa mahdollista ilman ajanvarausta, jos hallissa käytetään ns. ”itsevarmistavia laitteita”. Tällaiset kokeilut soveltuvat usein jo n. 4 vuotta täyttäneille lapsille. Omatoiminen kiipeily sisähallissa vaatii aina alkeiskurssin ja kokeen suorittamista. Lisäksi vaaditaan usein 14 vuoden ikä omatoimiseen kiipeilyyn ilman vanhempia. Aikuisen seurassa kiipeilevän lapsen ikää ei yleensä ole rajoitettu, mutta tämä toki vaatii aikuisen vastuunottoa ja harrastuneisuutta. Lapsi voi usein osallistua myös kiipeilyn alkeiskursseille aikuisen seurassa, jolloin hieman vanhemman lapsen kanssa voi osallistua kurssille myös yhdessä. Köysikiipeily yhdessä vaatii kuitenkin myös sen, ettei varmistaja ole kovin paljon kiipeilijää kevyempi ja usein ei kannata laskea sen varaan, että nuori lapsi voisi varmistaa vanhempaa. Tarkat ohjeet ja ikärajat kursseille kannattaa tiedustella tarkemmin palvelujen tarjoajilta. Ohjattuja kiipeilyryhmiä ja kerhoja tarjotaan usein n. 9 vuotta täyttäneille. Ryhmässä aloittavan lapsen vanhemman kannattaa varautua olemaan alussa mukana muutaman kerran.
Kallio- ja vuoristokiipeily
Vuoristossa liikkuminen ja kalliokiipeily on mahdollista myös lasten kanssa, mutta vaatii käytännössä vanhempien harrastuneisuutta tai ammattitaitoisen oppaan hyödyntämistä.
Erilaisissa tapahtumissa tai esimerkiksi kesäleireillä voidaan myös järjestää erilaisia lapsille suunnattuja kiipeilyyn liittyviä aktiviteetteja kuten kalliokiipeilyä tai laskeutumista. Ammattitaitoisen ohjaajan tai oppaan kanssa voi myös sopia yhdelle tai muutamalle perheelle räätälöidystä kiipeilyohjelmasta.