Kuka opettaa kiipeilyä?

Suomessa kiipeilyn harrastajia löytyy tänään koko maasta, mutta kuka opettaa kiipeilyä?

Kiipeilykerhot ylläpitävät erilaisia junnutreenejä, harjoitusvuoroja ja kiipeilytiloja omilla paikkakunnillaan. Kiipeilykerhot ovat myös ne, jotka perinteisesti ovat pitäneet kiipeilykursseja sisäseinällä ja kalliolla. Useimmissa isommissa kaupungeissa on tänään kaupallisia kiipeilyseiniä, joissa järjestetään usein seinäkiipeilyn yhden illan kursseja. Viime vuosina ovat yleistyneet myös itsevarmistavat laitteet, joiden avulla kiipeilyä voi kokeilla omatoimisesti nopean opastuksen jälkeen. Yrittäjiltä ja seuroilta voi usein myös ostaa laskeuduttamista tai kiipeilykokeilua palveluna ohjaajan opastuksella.

Kiipeilykerhojen kattojärjestö Suomen kiipeilyliitto ry ylläpitää koulutusjärjestelmää ohjaajille ja kouluttajille (www.climbing.fi). Tällä halutaan varmistaa riittävän pätevät ohjaajat jäsenkerhoissa (ja yrityksissä). Mikään laki ei suoranaisesti velvoita kiipeilyn ohjaajaa käymään tiettyjä kursseja, mutta kuluttajasuojalain nojalla laaditut ohjeet velvoittavat käytännössä ohjaajaa käymään jonkinlaista koulutusta. Jos olet asiakkaana epävarma, kysy ja selvitä millainen pätevyys ohjaajalla on. Alppimaissa ja esimerkiksi Ruotsissa ohjaajalta vaaditaan ihan lainkin nojalla kansainvälisiä pätevyyksiä, varsinkin vuoristossa, vyöryvaarallisilla alueilla ja jäätiköllä liikuttaessa. Alla esitellään yleisimmät ohjaajapätevyydet Suomessa 2020.

Turvatekniikan keskus (TUKES) ylläpitää kuluttajille suunnattuja ohjeita ohjelma- ja elämyspalveluiden turvallisuudesta. Kiipeily palveluna voi olla sekä liikuntapalvelu että elämyspalvelu.

Suomen Urheilykiipeily ry ( https://urheilukiipeily.fi ) ylläpitää jäsenhalleissaan erillistä koulutusjärjestelmää hallivalvojille.

UIAA SCI (Sport Climbing Instructor)

UIAA Sport Climbing Istructor (SCI) on kansainvälisen kiipeilyliiton määrittelemä minimitaso urheilukiipeilykouluttajille.

UIAA RCI (Rock climbing instructor)

UIAA Rock Climbing Instructor (RCI) on kansainvälisen kiipeilyliiton määrittelemä minimitaso kalliokiipeilykouluttajille.

Useat kansallisten kiipeilyliittojen koulutusjärjestelmät noudattavat RCI- tasolle asetettuja vaatimuksia. UIAA auditoi koulutusjärjestelmän säännöllisesti. UIAA SCI tai RCI tarkoittaa, että ohjaaja on suorittanut jonkin kansallisen ohjaajakoulutuksen, joka noudattaa UIAA SCI tai RCI- tasolle asetettuja vaatimuksia. Yleensä tämän merkkinä ohjaajakortissa saa käyttää UIAA SCI tai RCI merkintää. Eri kansallisissa koulutuksissa voi kuitenkin olla myös eroja, huomioiden erityiset paikalliset vaatimukset. Suomessa löytyy ainakin ohjaajia, jotka ovat suorittaneet RCI- tasoisen koulutuksen Ruotsissa. Suomessa nämä pätevyydet on yleisesti hyväksytty Kiipeilyliiton koulutusvaliokunnan päätöksellä Suomalaista vastaavaksi. Lisätiedot: http://www.theuiaa.org https://bergsport.se

UIAGM (Kansainvälinen vuoristo-opas)

UIAGM-oppaita ei kouluteta Suomessa, mutta monet Suomalaiset ovat käyneet Ruotsissa suorittamassa tämän tutkinnon. Muutamat Suomalaiset ovat suorittaneet tämän tutkinnon myös muissa maissa. UIAGM-opas opettaa kalliokiipeilyn lisäksi kaikkea vuoristoissa tapahtuvaa kiipeilyä ja myös jäätikkö- ja hiihtovaellusta sekä vapaalaskua. Ohjattu jäätikkövaellus tai jäätikkökoulutus ovat esimerkkejä toiminnoista, joihin tavallisesti vaaditaan UIAGM-opas. Lisätiedot: http://www.sbo.nu http://www.vuoristo-opas.fi